Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Első Nemzeti Mentőkutyás Bajnokság

2012.06.17. 22:17 husiprof

2012. június 17. 22:15

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat mentőkutyái a Pilis Mentőcsoport tagjaként évek óta segítik a katasztrófavédelem munkáját. Az esetek döntő többségében eltűnt személyek keresésében vesznek részt, de gyakran van szükség a kutyák jó szimatára egy-egy tűzeset utáni vizsgálatban is. A szolgálat tagja a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetségnek, így rendszeresen teszik próbára képességeiket külföldi és hazai versenyeken, de évek óta maguk is rendeznek megmérettetést. Idén a hazai viadal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának engedélyével a Nemzeti Mentőkutyás Bajnokság nevet viselte.

A nemzeti bajnokság megrendezésével a cél az, hogy a magyarországi bejegyzett mentőszervezetek alegységei számára szakmai lehetőséget nyújtson. A hazai indulók a külföldi versenyzők részvételének köszönhetően arról is képet kaphatnak, hogy hol tart a nemzetközi mezőny.

A Nemzeti Mentőkutyás Bajnokság indulói június 15. és 17. között a pilisi dombok között három helyszínen mérkőztek meg, stílszerűen kutya melegben. A mintegy negyven nevezett között szlovák, horvát, szlovén és cseh indulók is voltak. Ami a kutyákat illeti, szintén vegyes volt a kép, a tacskótól a labradorig igen változatos mezőny állt rajtvonalhoz. A solymári sportpályán fegyelmező és ügyességi feladatokat kellett végrehajtani kiépített pályán. Aki itt megütötte a mércét, az léphetett tovább a valódi megmérettetést jelentő versenyszámokhoz. Zsámbékon a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kialakított gyakorló terepen az úgynevezett romkutatás versenyszámban eltűnteket kellett megtalálni. Egy minimum 1500 négyzetméteres romterületen egy embert két méter mélyen, egyet egy méter magasan, egyet pedig egy szűk sötét nyílásban rejtettek el. A mentőkutyák a gazdájuk segítsége nélkül, egyedül akadtak rájuk, ezt hangos ugatással jelezték. Talán a nagy hőségnek volt köszönhető, hogy az első versenynapon mindössze két versenyző járt teljes sikerrel.

A következő napon a területkutatás került sorra. A feladat hasonló volt, csak itt egy mintegy 3,5 hektárnyi, erdős bokros területen kellett megkeresni három embert az előírt szintidő, 30 perc alatt. Sajnos több sikertelen próbálkozást hozott a nap, sokan kiestek a versenyből. Balázs László egyedüli magyarként tudta teljesíteni a személykeresési fázist. A harmadik nap már a sikerektől szólt. A délutáni díjátadón a különböző versenyszámok dobogósai a Magyar Vöröskereszt főigazgatójától, Kardos Istvántólvehették át az elismeréseket. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Dr. Bakondi György tű. altábornagy képviseletében Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő adta át a katasztrófavédelem különdíját a legjobb külföldi kutyás egységet képviselő szlovén Leban Sebastiannak. Pest megye különdíjátBenkovics Zoltán tű. dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató nyújtotta át Balázs Lászlónak, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetőjének.

Természetesen a munka oroszlánrészét végző mentőkutyák sem mentek haza üres „kézzel”, a szervezők egy-egy zsáknyi finom eledellel tették számukra is emlékezetessé a napot.

Eredmények romkutatás kategóriájában:
1: Rácz Attila
2.Hajdu Andrea
3.Karvanszki Tünde

Területkutatásban:
1.Jana Sikulova (szlovák)
2. Zoran Janzovnik (szlovén)
3. Balázs László

Kapcsolódó képek

Forrás: BM OKF

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr774596440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása