Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Egészségügyi krízishelyzet tájfun után

2012.01.15. 12:29 mvkbp_onktszerv

Fordította: Kósa Gergő; Korrektúra: Honfy Ibolya

Az egészségügyi hatóságok szerint 128 a megerősített, és 200 a gyanús esetek száma, a betegség eddig négy emberáldozatot követelt. A leptospirózis olyan fertőzés, amelyet az állatok - elsősorban patkányok - vizeletében megtalálható baktérium okoz. Az embereket jellemzően szennyezett vízzel, növényzettel vagy nedves talajjal érintkezve, nyílt seben vagy a sérült hámszöveten keresztül támadja meg.

A betegség fejfájást, izom- és szemfájdalmat, lázat, hidegrázást, valamint hányást okozhat. Szélsőséges esetben a kór akár agyhártyagyulladáshoz, májkárosodáshoz, illetve veseelégtelenséghez is vezethet.

Richard Gordon, a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt elnöke szerint a járvány kitörése rámutat az Észak Mindanao-i emberek sebezhetőségére. „Mára már több tízezer ember töltött két és fél hetet zsúfolt evakuációs központokban vagy a romba dőlt vidéken, csak korlátozottan jutva tiszta vízhez és alapvető tisztálkodási lehetőséghez. Sürgősen segítségre van szükségük!”

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt a járvány megfékezésére, egészségügyi személyzetet küldött az érintett területre, valamint önkénteseket és további erőforrásokat is mozgósított. A szervezet egy hamarosan induló egészségügyi kampány keretében tájékoztatóanyaggal ellátott gyógyszerszállítmányt indított Manilából Cagayan De Oro-ba és Iligan városba, amely 2600 ember számára elegendő Doxiciklin nevű antibiotikumot tartalmaz.

Az Washi tájfunt követő napokban a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt valamint a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szervezete (IFRC) közösen nemzetközi gyorssegély gyűjtésére, 2,63 millió CHF (kb. 2,8 millió USD vagy 2,2 millió EUR) értékben hirdetett felhívást. Ez az összeg az érintettek közép- és hosszútávú igényeinek felmérését követően valószínűleg kiegészítésre kerül.

 

 

 Egy Fülöp-Szigeteki Vöröskereszt által üzemeltetett vízosztó pont Cagayan de Oro-ban, észak Mindanao-ban. A Washi-tájfun komoly károkat okozott a város vízellátásában, amely hatással van a lakosok egészségére. Fotó: Fülöp-Szigeteki Vöröskereszt

 

 

Selva Sinnadurai, az IFRC Fülöp-szigeteki küldötte hangsúlyozta: „A járvány az utolsó dolog, amire ezeknek az embereknek szüksége van. A kór felbukkanása mutatja, milyen fontos a hajléktalanná vált családoknak mielőbbi szálláshoz juttatása. Az embereknek megfelelő életteret, tiszta vizet és mosakodási lehetőséget kell biztosítani.”

Az ENSZ szerint még mindig mintegy 36 ezer ember él evakuációs központokban, további 197 ezren rokonoknál vagy menhelyeken húzzák meg magukat. Egyelőre csak mintegy 19 ezer ember ideiglenes elhelyezésére elegendő, átmeneti szállás megépítéséhez szükséges területet sikerült elkülöníteni.

A tájfun pusztítása óta a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt közel 90 ezer embernek nyújtott segítséget. Három víztisztító berendezése 1500 családot lát el, eddig a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) tartályaiból 197 ezer liter tiszta víz került kiosztásra a lakosság körében. 1349 család részesült egészségügyi tájékoztatásban, valamint 4500 családhoz jutott el tisztasági csomag.

Mindezeken felül 90 ezren kaptak ételt a Vöröskereszttől, és hozzávetőlegesen 36600 embert sikerült alapellátásban részesíteni. Mindkét adat jóval meghaladja a szervezet kezdeti céljait. A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt további 6400 családnak (38400 személy) biztosított - az ICRC által adományozott - élelmiszert és más jellegű segélycsomagot.    

A leptospirózis nevű halálos baktérium felbukkanása a Washi nevű tájfun által földönfutóvá tett több tízezer ember drámai helyzetére világít rá Észak Mindanao-ban.

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa világunk

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr514527236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása