Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Heti hírek

2012.05.25. 12:21 Adri1

Üdvözlünk a Heti Hírek rovatban. Szándékunk szerint heti rendszerességgel röviden összefoglaljuk a Nemzetközi Vöröskereszt Vörösféldhold Mozgalom néhány fontos eseményét, a teljesség igénye nélkül. A hivatkozások az IFRC és az ICRC oldalára mutatnak, ahol a teljes anyag olvasható. Az összefoglalót fordította: Farkas Adrienne

 

OLASZORSZÁG – Vasárnap 5,9-es erősségű földrengés rázta meg Olaszország észak-keleti részét. A földrengés legalább hét életet követelt, ötvenen megsérültek, számos épület súlyosan megrongálódott. A kora hajnali órákban a ferrarai, modenai, Reggio Emilia-i és bolognai Vöröskereszt szervezetek 177 önkéntessel és 27 gépjárművel indultak akcióba. Az Olaszországi Vöröskereszt kilenc menedékállomást alakított ki, ahol összesen 620 embert tudnak befogadni, segítséget nyújtva a legalább 300 károsultnak.

BANGLADES – a bangladesi határőrség, amely egyben az ország legnagyobb biztonsági ereje, a héten az ICRC által szervezett tanfolyamon vesznek részt a nemzetközi humanitárius jog és emberi jogok témakörében. A tanfolyamon 50 tiszt vesz részt; a letartóztatással és őrizetbe vétellel, a szétszakított családok újraegyesítésével, halálos áldozatokat követelő katasztrófák esetén a holttestekkel való bánásmóddal, valamint a lőfegyverek használatával és erőszak alkalmazásával kapcsolatos nemzetközi szabályokról kapnak oktatást.

FRANCIAORSZÁG – A Perpignan városában szeptemberben megrendezendő Visa pour l’image elnevezésű nemzetközi sajtófotós fesztiválon a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága másodszor adja át a Humanitarian Visa d'or photojournalism díjat. A díj a legjobb sajtófotós munkák elismerésére szolgál, amelyek a témája a sebesültekkel, betegekkel, illetve egészségügyi személyzettel és intézményekkel szemben elkövetett erőszak.

ÖRMÉNYORSZÁG – Családok fogtak össze Örményországban, hogy fákat ültessenek az 1988-1994 között Hegyi-Karabahban lezajlott fegyveres konfliktus során eltűnt hozzátartozóik emlékére. Az eseményt az Örményországi Vöröskereszt Társaság szervezte az ICRC segítségével, azzal a céllal is, hogy felhívja a közfigyelmet ezen családok problémáira. Az ICRC emellett segítséget nyújt annak kiderítésében, mi lett az eltűntek sorsa, valamint támogatja a családokat jogi, szociális és gazdasági nehézségeik közepette.

 

FOTÓ: Az Olaszországi Vöröskereszt önkéntesei biztonságba helyezik a családokat, akik a május 20-i földrengés következtében elvesztették otthonukat. (Olaszországi Vöröskereszt)

 

Forrás: redcrosspdx.blogspot.com/2012/05/weekly-worldwide-wrap-up_23.html

Szólj hozzá!

Címkék: heti hírek világunk

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr24545528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása