Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Heti hírek

2012.06.25. 22:16 Adri1

 

Üdvözlünk a Heti Hírek rovatban. Szándékunk szerint heti rendszerességgel röviden összefoglaljuk a Nemzetközi Vöröskereszt Vörösféldhold Mozgalom néhány fontos eseményét, a teljesség igénye nélkül. A hivatkozások az IFRC és az ICRC oldalára mutatnak, ahol a teljes anyag olvasható. Az összefoglalót fordította: Farkas Adrienne

MIANMAR – A Mianmari Vöröskereszt Társaság önkéntesei ellátják a zavargásokban megsérült lakosokat, és segítik az otthonukat elhagyni kényszerült embereket, hogy érintkezésbe léphessenek családtagjaikkal. A muzulmán és buddhista közösségek közötti feszültségek kiéleződése következtében kitört zavargások június 8-a óta legalább 29 halálos áldozatot követeltek, a sérültek száma meghaladja a 38 főt. Az önkéntesek elsősegélyben részesítik a rászorulókat, a súlyos sebesülteket a Vöröskereszt mentőautóival szállítják kórházba.

SZENEGÁL – A súlyos élelmiszerhiánnyal küzdő és az elhúzódó fegyveres konfliktus által sújtott országban a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága mintegy 34,000 éhezőnek oszt élelmiszert. A Száhel-övezet többi államához hasonlóan Szenegált is súlyosan érinti a szárazság és a gyenge termés. A főként rizst, borsót, lencsét, étolajat, sót és vetőmagot tartalmazó ellátmányt 128 falu lakosai között osztja szét a Bizottság.

AFGANISZTÁN – Az első nemzeti kerekesszékes kosárlabda bajnokságban Mazar-i Sharif, Kabul, Herat és Maimana versenyzői vettek részt. Az eseményt a Bizottság szervezte, szoros együttműködésben az Afgán Paralimpiai Bizottsággal. A bajnokság megrendezése része az ICRC mozgássérültek társadalmi reintegrációjára irányuló hosszú távú törekvésének.

SZINGAPÚR – A Federáció Mozgásban az ifjúság kezdeményezésének keretében a Szingapúri Vöröskereszt innovatív, helyi mobil alkalmazást indított ‘Rapid Rescue’ elnevezéssel. Az alkalmazás vészjeleket sugároz két kilométeres körzetben. A vészhívás képzett önkéntesekhez fut be, akiknek térképen jelzi a legrövidebb útvonalat a vészjelet leadó sérült személyhez, így lehetővé téve az elsősegélynyújtást a mentő megérkezéséig.

 

FOTÓ: Vöröskeresztesek munkában Mianmarban (Htein Win/REUTERS)

Szólj hozzá!

Címkék: heti hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr464604860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása