Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Itt is emberek élnek

2012.05.24. 18:36 mvkbp_onktszerv

Egy téglafalon Groznij-ban, Csecsenföldön egy fakó, felfestett üzenet. Talán az 1990-es évekből, a háború ideje alatt került a falra, hogy felhívja a harcosok figyelmét: “Itt is emberek élnek”.

A Red Cross Red Crescent 2012-es első számában megjelent képriportot Kovács Piroska fordította magyarra.

Így védekeznek a helyi lakosok az utcákon tomboló összecsapások ellen.  Bár az 1990-es években mindennapos harcok hevessége alábbhagyott, az üzenet épp olyan helytálló, mint amikor készült. Az elmúlt években az Oroszországi Föderáció ezen régióját erőszakos események sorozata sújtja a fegyveres ellenzéki csoportok és a szövetségi hatóságok között. Az ICRC képviselője, Marko Kokic által készített komor, fekete-fehér felvételek az állandóvá vált fájdalomról, szegénységről és az erőszak árnyékában élő lakosokról szólnak.

 

A transzkaukáziai országút egy hegyi út, amely átszeli a Nagy-Kaukázust, összeköti Észak-Oszétiát Dél-Oszétiával, és Oroszországot Grúziával. Az ICRC, azaz a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselői gyakran utaznak ezen az autópályán a kiküldetések során. Orvosi ellátást visznek a rászorulóknak, tájékoztatást nyújtanak az eltűnt családtagokról, és segítik az embereket a könnyebb megélhetésben.

Fotó: ©ICRC


Ez a 49 éves nő utcaseprő volt, mielőtt két évvel ezelőtti agyvérzése ágyhoz nem kötötte. Túl fiatal ahhoz, hogy nyugdíjjban részesüljön. Az ICRC-től tartós készételeket,  kenyeret és cukrot kap, ezenkívül segítik a rokkantsági nyugdíj megszerzésében. A képen egyetlen fia látható, akit megöltek az 1989-1992-es Dél-Oszét konfliktus során. Csak ez az egy kép díszíti a csupasz falat az ágya fölött a Turbazai közösségi otthonban, mely Chinvali városban van, Dél-Oszétiában. A központ 43 menekült oszét családnak ad otthont.

Fotó: ©ICRC


Ez a 6 éves Ingusföld-i kisfiú egy fotót tart a kezében az apjáról. A férfi vízvezeték-szerelő volt, s állítólagos tagja a fegyveres ellenzéknek, akiket a biztonsági erők 2010-ben megöltek. Mohamedet és fivérét jelenleg 70 éves nagynénjük neveli, mivel az anyuk elhagyta a családot. A család tehenet, ruhát és pénzügyi támogatást kapott az ICRC-től.

Fotó: ©ICRC


Shuaniban, egy faluban Csecsenföldön az Oroszországi Föderáció területén ez az 55 éves nő uborkát termeszt abban az üvegházban, amelyet az ICRC a mikroökonómiai kezdeményezések egyik támogatásaként biztosít. A munka, mint mondja, egy kis időre segít elfelejteni a fájdalmat, amely 2003 óta kíséri. Egyik éjszaka ugyanis két fiát elrabolták, akiket azóta sem találtak meg.

Fotó: ©ICRC


A ICRC területi együttműködési tisztviselője hallgatja azt a 83 éves nőt, aki az Orosz Vöröskereszt nyugdíjasotthon progmramjának kedvezményezettje Grúziában, Csecsenföld fővárosában az Oroszországi Föderáció térségében. Orosz származása miatt az otthonát lerombolták a Csecsen háborúban, őt pedig, hogy megóvják az életét, szomszédai az alagsorban bújtatták.

Fotó: ©ICRC


A daruk és az újonnan épített felhőkarcolók, amelyek Grúzia egét díszítik, a háborús évek elmúlásának jelei. A főváros lakosai bíznak az újjáépülésben. A főváros fő mecsetét 2008-ban török építészek és építési vállalkozók tervezték - a 10 000 fő befogadására alkalmas szentély a legnagyobb Európában.

Fotó: ©ICRC


A rendszeres egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya állandó nehézségeket jelent a térségben. Rengeteg idős ember, mint a képen látható hölgy is, külső segítséggel tud gondoskodni magáról. Szerencsére az egészségügyi hivatalt, ahova az idősebb nők járnak vérnyomásmérésre és gyógyszerért, nemrég újították fel. A helyi lakosokat ICRC is segíti élelmiszer csomagokkal.

Fotó: ©ICRC


Chinvali városban, Dél-Oszétiában a Turbazai Közösségi Otthon ad menedéket 43családnak, akik mindannyian az első Dél-Oszét összecsapások során lettek menekültek (1989-1992).

Fotó: ©ICRC

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: háború világunk

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr264544673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása