Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Azonnali reakció

2012.06.01. 12:32 mvkbp_onktszerv

 

Az olasz vöröskereszt önkéntesei éjjel-nappal dolgoznak, hogy a földrengés miatt áthelyezett családok kényelmesen és biztonságban érezzék magukat. (Fotó: Olasz Vöröskereszt)

Giovanni Zambello és Lucrezia Martinelli tudósítását Törley Péter fordította magyarra. Forrás: IFRC.org, 2012. május 23.

 

Egy 5.9 erősségű földrengés rázta meg északkelet Olaszországot Május 20.-án kora reggel. Hét ember vesztette életét, 50 megsérült és több épület ledőlt. A földrengés reggel 4:04kor történt Modena és Mantua között, körülbelül 35 kilométerre Bolognától, körülbelül 5 kilométer mélyen. Az epicentruma Finale Emilia, San Felice, sul Panaro és Sermide városai között volt, de még Toszkánában és Alto Adige északi részén is érezhető volt.
Szeizmológusok szerint ez volt a legerősebb földrengés a L’Aquila-i földrengés óta 2009-ben. Az első rezgést egy 5.1-es erősségű utórezgés követte egy órával később. A nap végére 75 utórezgést számoltak.


Az olasz Vöröskereszt azonnal reagált, beélesítették a Nemzeti Műveleti Központjukat Legnanóban (Milánó), amely az intervenciós tevékenységeket koordinálja, működésbe helyezték a Régiós Műveleti Termet Emilia Romagnában valamint a Provinciális központokat is a területen.
A hajnali órákban a Vöröskereszt Ferrara-i, Modena-i, Reggio Emilia-i és Bologna-i szervezetei indultak a rászorulók segítségére körülbelül 177 önkéntessel, 27 járművel (25 mentővel és hat logisztikai járművel) valamint 12 pneumatikus sátorral, amikben a rászorulókat helyezték el. 
„Azonnal tudtunk reagálni a földrengésre” mondta Gabriele Mantovani,  az Olasz Vöröskereszt önkéntese és a Finale Emilia-i Vöröskereszt Mentőszolgálat koordinátora. „4:27re a rendszerünk már működőképes volt hat önkéntesünknek köszönhetően, akik hamar összeszedték magukat.” 40 órával később Gabriele még mindig megállás nélkül, fáradhatatlanul dolgozik, mint a többi önkéntes, akik tegnap mellette dolgoztak, hogy a földrengés által sújtott embereket segítsék. 


Az olasz Vöröskereszt jelenleg kilenc fogadó központot vezet a Modena, Ferrara és Mantova provinciákban, összesen 620 ággyal és közvetlen támogatást nyújtanak körülbelül 300 rászorulónak. Evakuációs és szállítói szolgáltatások, menedéki segítséggel, egészségügyi és logisztikai szolgáltatásokkal, ételek és általános szükségletek kiadásával, pszichoszociális segítséggel, a fogadói központok felügyeletével és a helyi fennhatóságok által létrehozott fogadói központok támogatásával segítenek. Hét helyi konyha áll készenlétben további kapacitással, ha esetleg több rászoruló étkeztetésére lenne szükség. Két fejlett orvosi állomást is felállítottak, hogy éjjel-nappali egészségügyi segítséget tudjanak nyújtani a rászorulóknak.
A Vöröskereszt személyzete a Nemzeti Műveleti Központban folyamatosan felügyeli a legrosszabban sújtott Emilia Romagnát és a többi, kevésbé érintett régiót, így Lombardiát is, ahol az Olasz Vöröskereszt 250 fős fogadó központot hozott létre, valamint Venetót, ahol egyelőre semmilyen kárt nem jelentettek.

„Vasárnap egy elég heves nap volt. Engem főleg a lakosság nyugalma lepett meg, akik egységet és szolidaritást mutattak. Az idősebb emberek arcán látható volt a pánik. Nem akarták elhagyni az otthonaikat annak ellenére sem, hogy csonttörést vagy más traumás sérülést szenvedtek el. Ezekben az esetekben sok időbe telt, míg meggyőztük őket, hogy el kell hagyniuk otthonaikat, sérüléseik ellátásra szorulnak és az épületek életveszélyessé váltak” mesélte Gabriele. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr174559131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása