Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

"A munkám az üzenetem"

2013.02.11. 15:37 mvkbp_onktszerv

20130207-syria-volunteers-main.jpg

A Sziriai Arab Vöröskeresztnek 3000 aktív önkéntese van, és 10000-re ugrik azok száma, akik bármilyen vészhelyzetnél segíteni tudnak.

Forrás: IFRC.org

Fordította: Kovács Anna, MVKBP

Miután két sokkoló damaszkuszi bombatámadást látott a TV-ben, Batoul, egy lelkes 21 éves szíriai diáklány felbátorodott, hogy részt vegyen az országában zajló erőszak áldozatainak megsegítésében. Nem tudta mit csináljon, hová menjen, amíg tudomást nem szerzett arról a humanitárius munkáról, melyet a Szíriai Arab Vörös Félhold (Syrian Arab Red Crescent - SARC) hajt végre szerte az országban.

Öt hónap SARC tapasztalat után Batoul azt mondja, a gyakorlat megmutatta a Mozgalom alapelveinek fontosságát. „A Vörös Félhold küldetése sok ember számára nem volt világos, de a krízis kiemelte szerepét és misszióját” – mondja – „A SARC-al semlegesen és bárminemű diszkrimináció nélkül segíthetem a közösségem, úgy találtam, hogy ez a szervezet azoknak van, akik humanitárius segítséget akarnak nyújtani mindenkinek.”

Batoul erős késztetése a humanitárius munka iránt arra bátorította, hogy még inkább részt vegyen a Nemzeti Társaság tevékenységében és elsődlegessé tegye azt. Hogy többet segíthessen maga mögött hagyta az egyetemet, de reméli, a helyzet visszatér a normális kerékvágásba, és be tudja majd fejezni jogi tanulmányait.

Azt mondja, elkötelezett, hogy még a krízis lecsengése után is folytassa önkéntes kötelességeit, így segítve közösségét a helyreállításban. Úgy hiszi, a Szíriai Arab Vörös Félhold létfontosságú a sebezhető embereknek biztosított támogatásban, és ő maga személyes megelégedést talál mások megsegítésében.   

A biztonsági kihívások és a kockázatos helyzetek ellenére, amelyekben az önkéntesek dolgoznak, Batoul családja továbbra is támogatja az ő emberbaráti tevékenységét és büszke arra, amit a lány csinál. 

Mikor megkérdeztük, hogy van-e valamilyen különleges üzenete, amit el szeretne mondani a közösségének vagy a világnak, Batoul azt mondta: „A munkám az üzenetem.”

Az elsősegély önkéntesek napi két műszakot vállalnak, mindegyik 12 órás. Az új önkéntesek egy hét elsősegély kiképzésen vesznek részt, amit egy haladó elsősegély tréning követ két héten keresztül, hogy ennek következtében készek legyenek segíteni komplex sérülések ellátásban is. A háborús országban dolgozó önkéntesek végül egy kisebb sebészeti beavatkozásról szóló kurzust kezdenek el.

Jelenleg legalább 3000 önkéntes vesz részt aktívan a mentési és ápolási műveletekben Szíriában, és körül-belül 10 000 önkéntest képeztek ki katasztrófavédelmi tevékenységre, családi kötelékek helyreállítására, segélyek osztására és más elsődleges tevékenységekre.

Ahogy befejeztük rövid beszélgetésünket, az önkéntesek rádióüzenetet kaptak, hogy reagáljanak egy damaszkuszi iskola közelében felrobbant autóbombára, ahol kitelepített családok százai vannak elszállásolva.  Batoul azonnal előkészült és a Sürgősségi Csapattal együtt a robbantás helyszínére indult. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr795074517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása