Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Heti hírek

2012.06.08. 13:52 Adri1

Üdvözlünk a Heti Hírek rovatban. Szándékunk szerint heti rendszerességgel röviden összefoglaljuk a Nemzetközi Vöröskereszt Vörösféldhold Mozgalom néhány fontos eseményét, a teljesség igénye nélkül. A hivatkozások az IFRC és az ICRC oldalára mutatnak, ahol a teljes anyag olvasható. Az összefoglalót fordította: Farkas Adrienne

NIGER – A Száhel (Szahara és a szudáni szavannák közötti félig sivatagos, félig fűvel borított átmeneti terület) övezet többi országához hasonlóan Niger is élelmiszerválsággal küzd. A helyzetet súlyosbítja a nagy számú nigeri valamint Észak-Maliból beözönlő menekült. Az elmúlt hónapban a Federáció és a Nigeri Vöröskereszt több mint 110,000 rászorulónak osztott élelmiszert. Ezt megelőzően, januártól márciusig a Federáció közel ugyanennyi ember számára osztott ételt, valamint 60,000-en kaptak vetőmagot. A Federáció és a nemzeti társaság emellett több közösség-segítő programot indított a rossz minőségű termőföldek helyreállítására, az agresszíven terjeszkedő növények visszaszorítására és vízfogók építésére, amelyek segítségével a természetes tavak mélyíthetők.
 
GAMBIA – A Száhel övezet egy másik állama, Gambia is súlyos élelmiszerhiánnyal küzd. Az elmúlt 15 év kedvezőbb körülményei után most családok tízezrei maradtak élelem és megélhetés nélkül; javaikat és állatállományukat eladni kényszerültek, így adományokra támaszkodnak és gyűjtögető életmódot folytatnak. A Gambiai Vöröskereszt felhívásban kér nemzetközi segítséget a helyzet enyhítésére. A társaság fő törekvése a gyermekek alultápláltságának megszüntetése és a hosszú távú élelmiszer biztonság megteremtése vetőmag és talajtrágya osztásával.
 
JEMEN – Az elmúlt napok súlyos fegyveres harcainak következtében súlyosra fordult a humanitárius helyzet Dél-Jemenben, és akadályokba ütközik az oly sürgős segítség eljuttatása az érintettekhez. A Federáció felhívja az ellenséges feleket, garantálják a segítség eljuttatását az érintett területekre, biztosítsák a humanitárius válság megelőzését.
 
KOLUMBIA – Az ország egy távoli vidékén a Kolumbiai Néphadsereg Forradalmi Hadserege szabadon bocsájtotta és átadta Roméo Langlois francia újságírót az ICRC tagjaiból álló delegációnak. Langlois-t április 28-a óta tartották fogva, amikor a Kolumbiai hadsereg kábítószer-ellenes műveletéről tudósított, és a szembenálló felek közti összecsapás harcvonalába került. A fegyveres csoport kifejezetten kérte a Federáció mint semleges közvetítő közreműködését az újságíró átadásában.
 

FOTÓ: A Nigeri Vöröskereszt önkéntesei segítik a lakosokat és élelmet osztanak. (ICRC)

 

Forrás: redcrosspdx.blogspot.hu/ A Portlandi (USA) Vöröskereszt blogja

Szólj hozzá!

Címkék: heti hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr354573645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása