Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Heti hírek

2012.07.03. 14:00 Adri1

Üdvözlünk a Heti Hírek rovatban. Szándékunk szerint heti rendszerességgel röviden összefoglaljuk a Nemzetközi Vöröskereszt Vörösféldhold Mozgalom néhány fontos eseményét, a teljesség igénye nélkül. A hivatkozások az IFRC és az ICRC oldalára mutatnak, ahol a teljes anyag olvasható. Az összefoglalót fordította: Farkas Adrienne

UGANDA – Az Ugandai Vöröskereszt Társaság  kivette részét a Bududa térségében történt földcsuszamlás után kezdődött kutatási és mentési akcióban. A halálos áldozatok számát 18-ra becsülik, lakosok százai kényszerültek elhagyni otthonukat. Az áradások miatt további földcsuszamlások várhatók, amelyek feltételezhetően ezreket érintenek majd. A helyi Vöröskereszt gyorselemzése szerint 3,368 lakost fenyeget veszély, akiknek áttelepítését sürgősen meg kell oldani.

SZÍRIA – Bashar-al-Youssef-et, a Szíriai Arab Vörösfélhold 23 éves önkéntesét halálos lövés érte múlt héten, elsősegélynyújtás közben. Az elmúlt évben ez a negyedik hasonló gyilkosság Szíriában. Az IFRC és az ICRC elítélte a tetteket, amelyek ráirányítják a figyelmet a nehézségekre, amelyekkel a Szíriai Vörösfélhold Társaság – az egyetlen, az erőszak sújtotta területeken tevékenykedő humanitárius szervezet – küzd.

BRAZÍLIA – Múlt héten Brazíliában rendezték az ENSZ Rio +20 Fenntartható Fejlődés konferenciáját. Az esemény adott otthont a társadalmi és környezeti igazságosság csúcstalálkozójának, ahol az IFRC 90 perces vitát vezetett le a fiatalok és nők szerepéről az élelmiszerbiztonság elősegítésében. A fiatalok és önkéntesek szerepének fontosságát kiemelendő, a Brazil Vöröskereszt százfős csapatot állított fel, akik a csúcstalálkozó idején napi 12 órán át dolgoztak az elsősegélynyújtó pontokon.

LÍBIA – A Líbiai Hadsereg és az ICRC által múlt héten aláírt egyetértési nyilatkozat értelmében a Bizottság segíti a nemzetközi humanitárius jogszabályok alkalmazásának beépítését a haderő oktatási programjába és működésébe. Az ICRC csaknem másfél évszázada végez humanitárius tevékenységet fegyveres konfliktusok idején, így jelentős tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi humanitárius jog alapvető rendelkezéseinek elismertetésében.

 

FOTÓ: Az Ugandai Vöröskereszt Társaság munkatársai és önkéntesei Bunakasala faluban kutatják fel és mentik az áldozatokat. (Ugandai Vöröskereszt)

Szólj hozzá!

Címkék: heti hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr104625808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása