Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Heti hírek

2012.06.14. 21:27 Adri1

img_1316n_1339702004.jpg_464x250

Üdvözlünk a Heti Hírek rovatban. Szándékunk szerint heti rendszerességgel röviden összefoglaljuk a Nemzetközi Vöröskereszt Vörösféldhold Mozgalom néhány fontos eseményét, a teljesség igénye nélkül. A hivatkozások az IFRC és az ICRC oldalára mutatnak, ahol a teljes anyag olvasható. Az összefoglalót fordította: Farkas Adrienne

DÉL-KOREA – A Dél-Koreai Vöröskereszt Társaság, az idei Véradók Világnapja (június14.) házigazdája, elhatározta, hogy a világ legnagyobb „emberi vércseppjével” hívja fel a figyelmet a véradás fontosságára. A Baekseok Egyetem 3 000 hallgatója fogott össze, vörösbe öltözbe, a Phoenix Park sípályán. Az így kialakított „csepp” méretével megdöntötték az eddigi rekordot, és bekerülnek a Guinness Rekordok könyvébe.

LÍBIA – Fél évvel az országban zajló fegyveres konfliktus után, a Líbiai Vörösfélhold önkéntesei beszámolnak az eseményekről. A leghevesebb harcok idején éjt nappallá téve mentették sebesülteket a frontvonalról. A mentés során gyakran tűz alá kerültek a mentőautók. A konfliktus nyolc hónapja alatt számos Vörösfélhold önkéntes megsérült, és hét mentőkocsit szétlőttek.

AFGANISZTÁN – A tartós májusi esőzés és a hegyekben elolvadt nagy mennyiségű hó okozta áradások több mint 80 észak-afganisztáni települést elárasztottak. Sok család sátorban húzódik meg, mert házukat elöntötte a sár. Több száz holdnyi mezőgazdasági terület került víz alá, ami még inkább megnehezíti a lakosok életét. Az Afgán Vörösfélhold Társaság igyekszik elérni az áradás sújtotta területeket, kenyeret, ivóvizet és a létfenntartáshoz legszükségesebb eszközöket osztanak.

KOSZOVÓ – Az elmúlt héten az ICRC átadottt a koszovói eltűnt személyek felkutatásáért felelős kormánybizottságnak egy, az eltűnt személyek adatainak tárolására, archiválására és kezelésére alkalmas adatbázis-kezelő rendszert. A szoftver átvételével a kormánybizottság megkezdheti az eltűnt személyek központi nyilvántartásának működtetését. Az ICRC-nek 6 024 személyt jelentettek, akik a koszovói háború idején tűntek el. Közülük 1 775 ember sorsáról nincs információ.

 

FOTÓ: 3 000 diák vércsepp alakzatban a Véradók Világnapja alkalmából (Koreai Nemzeti Vöröskereszt)

Szólj hozzá!

Címkék: heti hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr184589088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása