Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Heti hírek

2012.05.22. 15:32 Adri1

Üdvözlünk a Heti Hírek rovatban. Szándékunk szerint heti rendszerességgel röviden összefoglaljuk a Nemzetközi Vöröskereszt Vörösféldhold Mozgalom néhány fontos eseményét, a teljesség igénye nélkül. A hivatkozások az ICRC oldalára mutatnak, ahol a teljes anyag olvasható. Az összefoglalót fordította: Farkas Adrienne

PAKISZTÁN - Khalil Rasjed Dale, az ICRC helyi egészségügyi programvezetője brutális meggyilkolásának hatására a szervezet felülvizsgálja pakisztáni jelenlétét és tevékenységét. Az ICRC Beludzsisztánban már közvetlenül az incidens után befagyasztotta tevékenységét. Most a Peshawarból és Karacsiból irányított programokat is beszüntették. A Bizottság egy-két héten belül bejelenti döntését a Vöröskereszt Vörösfélhold jövőbeni pakisztáni tevékenységéről.

DÉL-SZUDÁNI KÖZTÁRSASÁG – Ez év elején a Bizottság megsokszorozta erőfeszítéseit az ország növekvő humanitárius problémáinak enyhítésére. Tovább romlott a helyzet, amikor április elején határvillongások újultak ki a szudáni határon. Az ICRC, a nemrég megalakult Dél-Szudáni Vöröskereszttel együttműködve, mindent megtesz, hogy segítséget nyújtson a fegyveres konfliktus áldozatainak és érintettjeinek: támogatja az egészségügyi ellátást, meglátogatja az őrizetben tartottakat, küzd a humanitárius jogszabályok betartásáért és segíti a konfliktus következtében otthontalanná vált körülbelül 20,000 lakost.

NEPÁL – A 2006-ban befejeződött nepáli fegyveres konfliktus körülbelül 17,000 halálos áldozatot követelt, és 3,100 személyt eltűntnek nyilvánítottak, az ICRC-hez beérkezett jelentések alapján. Sokak sorsára azóta fény derült, ám még mindig 1 400-nál több eltűnt személyt tartanak nyilván, akik után továbbra is folyik a nyomozás. Tevékenységének területein a Bizottság évtizedek óta erőfeszítéseket tesz, hogy az eltűnt személyek száma ne növekedjen, a szétszakított családok újraegyesítésére és az eltűnt személyek felkutatására.

BURKINA FASO – Egy elzárt Burkina Fasó-i közösségben a Burkinabé Vöröskereszt Társaság két, asszonyokból álló csoportot hozott létre, akik közösségi kertekben termesztik az élelmiszert, ami az életben maradást biztosítja a súlyos éhínséggel sújtott családok számára. A Sahel régióban (amely a Szahara és a szudáni szavannák közötti terület) élő mintegy 23 millió ember állandó éhínségnek van kitéve a gyakori szárazság miatt. A Burkinabé Vöröskereszt nyolc éve küzd az élelem biztosítása érdekében, a Spanyolországi Vöröskereszt támogatásával mutatja meg a helyi közösségeknek, hogyan termesszenek zöldséget a gabonatermesztési-aratási időszakokon kívül.

Forrás: redcrosspdx.blogspot.com/2012/05/weekly-worldwide-wrap-up_16.html

Szólj hozzá!

Címkék: heti hírek világunk

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr464530000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása