Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Nehéz visszatérés

2012.05.23. 16:14 mvkbp_onktszerv

 Fukushima prefektúra hatóságai nemrég átsoroltak az erőmű körül néhány lezárt területet annak érdekében, hogy feloldhassák a zárat olyan területek fölül, ahol a sugárzás mértéke 20 milisievert vagy kevesebb évente. 

Francis Markus tudósítását Kósa Gergő fordította magyarra.

 fukisima1.jpg

Geiger számlálóval vizsgálják egy öt éves kislányon a ruhájához tapadt sugárzást. A következő lépés egy teljes testvizsgálat, amelyet a japán Vöröskereszt által biztosított felszereléssel végeznek. Noboyuki Kobayashi/Japán Vöröskereszt

Fukushima prefektúra hatóságai nemrég átsoroltak az erőmű körül néhány lezárt területet annak érdekében, hogy feloldhassák a zárat olyan területekről, ahol a sugárzás mértéke 20 milisievert vagy kevesebb évente. 

A három visszaengedett közösség közül egyik Kawauchi falu. A 3 000-ből mindössze 500 visszatérő lakó a falu újjáélesztése iránt tett szándékukban általános problémákat vetítenek előre.

 

A vegyesboltfüggő Japánok mércéjével Kawauchi-ban, a folyó mentén, egy lombos út szélén megtalálható Montpellie nevű bolt teljesen jelentéktelen. De pár perc elteltével, megfigyelve a kis egyterű kocsiikkal megálló vásárlók biztos áramlását, felismerjük a bolt különleges tulajdonságát: szó szerint ez az egyetlen bolt, ami nyitva van az egész faluban.     

És erre jó ok van: múlt hónapban a kormány a 3 000 fős lakosú falut átminősítette lakói számára biztonságos állapotúra. Mégis, eddig mindössze 500-an költöztek haza. Egy, a helyi hatóságok által készített felmérés szerint megközelítőleg ugyanennyien soha többé nem szándékoznak hazatérni, míg valamennyivel többen, 600-an még nem döntöttek.

Sokaknak nagyon problémás hazaköltözni, mondja a 71 éves Sachiko Mori földműves, aki feladta mezőgazdasági tevékenységét, mivel szennyezett terményeit nem tudja eladni. „Azok, akik korábban földműveléssel foglalkoztak, most nem tudnak mit tenni. Annak ellenére, hogy ezeket a zöldségeket korábban magam termesztettem, most kénytelen vagyok a nyugdíjamból megvenni.”

A közösség összekovácsolása érdekében a Japán Vöröskereszt közösségi központja - amely német segítséggel került felállításra – jelenleg átmeneti helyéről át lesz telepítve Koriyama városába, ahol jelenleg Kawuchi legtöbb egykori lakosa él.  

Mindeközben, sokak számára számos más nehézségbe is ütközik a hazaköltözés. „Egy másik tényező az, hogy az emberek úgy érzik, az erőmű nem stabil egyelőre,” mondja Hideo Akimoto, egy helyi köztisztviselő, akit egy doboz cigaretta megvásárlása közben állítottunk meg.

Néhány személy az eddig döntést nem hozó többségből is megtalálható az üzletben. „Az élet egyelőre túl kényelmetlen itt, tekintve hogy jelenleg csak egy-két üzlet van nyitva”, mondja egy asszony, amint készül kocsijába beszállni és elhajtani a több mint egy órára fekvő Koriyama-ba. „Ráadásul, a házam szennyeződésmentesítése még el sem kezdődött egyelőre.”

fukusima2.jpg

Egy kisgyermeket vizsgálnak a Japán Vöröskereszt által üzemeltetett fukushimai kórházban üzemelő egésztest-számlálóval. A vizsgálat két perc hosszú, amely alatt mozdulatlanul kell állni a berendezésben, amely  a gyerekek számára nem túl könnyű. Fotó: Noboyuki Kobayashi / Japán Vöröskereszt.

A félrehúzódó autók között található egy teherautó, platóján két nagy rikító sárga víztartállyal és egy vadonatúj pumpával, amelyet láthatóan Európából importáltak. „A víz a tartályokban az emberek házainak sugárfertőtlenítésére lett használva” mondja a sofőr, Igari Satsuki.

Kicsit arrébb az úton találkozunk egy több férfiból álló csoporttal, akik eltávolítják a föld felső rétegeit és hatalmas kék színű műanyag zsákokba teszik azt. Mutatva a fakóbb színű földtől egészen egy ház jobb kéz felőli oldaláig, egy munkásember magyarázza: „Ez itt mind új föld, úgy lett egy dombról a falun kívülről ideszállítva.” A munkások azt mesélik nekünk, hogy egy niigata-i cég a nyugati partról foglalkoztatja őket. Ez a fukushimai paradoxonok egyik: magas a munkanélküliség, ugyanakkor a népesség olyan szinten el van öregedve, hogy már nincs elég munkaerő alapvető feladatok elvégzéséhez.

Amikor meglátogatjuk a helyi közigazgatási épületet, egy falusi tisztségviselő Masakazu Sakuma azt mondja, a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több embert a hazatérésre sarkalljanak.

Egy tisztviselő nem hivatalosan azonban elmondja, ő nem számít arra, hogy az emberek 60 – 70 %-ánál többen visszatérnének. Mindemellett adókedvezményeket és más előnyöket is kínálnak, hogy vállalkozásokat tudjanak a környékre vonzani. Azt mondják, már sikerült is megállapodást kötniük egy precíziós ipari vállalkozással, ami a faluban készül letelepedni, magával hozva 50 új munkahelyet. Azonban, elnézve a még hátralévő házfertőtlenítéssel kapcsolatos munkákat valamint az emberek távolmaradását, senki nem számít arra, hogy a közösség újjáélesztése könnyű feladat lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa világunk

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr854541069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása