Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Gyerek- és világnap a XI. kerületben

2012.05.31. 13:10 mvkbp_onktszerv

A nemzetközi gyereknapot a világ több országában megünneplik. Na de honnan ered ez a kedves hagyomány?

Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben.  Az ENSZ közgyűlése 1953-ban javasolta, hogy minden országban tartsanak gyereknapot, ezzel is megemlékezve a gyermekek egymás közötti testvériségéről és megértéséről. Magyarországon 1931-től ünneplik ( akkor még Gyermek Hétnek nevezték), 1950 óta csak egy napig tart, és május utolsó vasárnapján ünnepeljük.

Az idei évben a Vöröskereszt Világnapját a XI. Kerület Gyermeknapjával együtt ünnepeltük meg, ezen a rendezvényen jártunk mi is.

A következő bekezdésben önkéntesünk, és blog-szerzőnk, Olyvia beszámolóját olvashatjátok. A felvételeket készítette: Payer Attila.

vilagnap04_1.jpg

( A Vöröskereszt Világnapja május 8. Jean-Henry Dunant 1828-ban ezen a napon született Genfben. Az ő munkásságának köszönhető a Vöröskereszt Mozgalom megalapítása mellett a Genfi Egyezmények létrejötte is.) 

 

Gyerekkoromban sokszor látogattunk el a családommal a gyereknapi rendezvényekre. Hihetetlen élmény volt ez nekem, a sok játék, az arcfestés, a vattacukor csábító illata… Ezek az apróságok is sok örömöt okoznak. Azt hiszem nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel.

El sem tudtam képzelni egészen mostanáig, hogy mekkora munka van egy ilyen rendezvény lebonyolításában. Ez az  összeszedettség és  szervezettség , amit az önkéntesek és a Vöröskereszt munkatársai véghezvittek, nem volt semmi.

Mire fél tízre leértünk a kis csapatunkkal(Szentesi Diána csapata) a helyszínre, már felállított sátrak, előkészített asztalok vártak minket.

vilagnap02_1.jpg

A Bikás-domb nevezetű szép nagy Liget-szerű hely adott helyet ennek az eseménynek. Hatalmas gyermektömeg látogatott el ide , és használta ki a rendezvény nyújtotta lehetőségeket. Utólag is gratulálnék az arcfestőknek, akik ha jól saccolom, olyan 100-130 gyerekarcot/ kezet festettek ki a nap folyamán, szinte megállás nélkül.

Már 10 órától záporozott a kis csemeték hada. Voltak egészen apró, 10-15 hónapos karon ülők, és  már óvodás korú lurkók is. Jó volt látni, hogy mennyire élvezik az elsősegély-bemutatót, a különböző kreatív játékokat, vagy  Kőváry Barna  terepjárójának a kipróbálását. Azt hiszem a kisfiúk legnagyobb emléke a motoros bemutató és Kőváry Barna trabantjában az élményautózás lehetett.

vilagnap_01_1.jpg

Gondolva az idősebb korosztályra és a szülőkre is, a Vöröskereszt lehetőséget nyújtott a szűrővizsgálatok elvégzésére, illetve könyvvásárlásra is.

Ugyanis szép számmal voltak jelen a nagyszülők, játékos kedvű apukák, anyukák, sokszor nagyobb testvérek is. Alkalmam volt beszélgetni néhányukkal, és többnyire jókedvű, vidám emberekkel találkoztam. Akadtak persze idegesebb anyukák és unatkozó apukák is, de ők is szépen megvárták, amíg kisgyermekük tizedszer is beleült a terepjáróba, és tizedszer is megnyomta a dudát, (amit sokunk érdekében kikötött A terepjáróért felelős ember  pár óra elteltével).

Pár szót szólnék a szervezőkről is, hiszen nagyon sokban múlt rajtuk  ennek a napnak a sikere. Azt hiszem  pár apróbb csúszástól, készlethiánytól eltekintve (baseball-sapka) remekül megoldottak mindent,  hiszen  mindenki mosolygósan, boldogan  és teli hassal zárta ezt a napot. Szerintem senkit sem kellett álomba ringatni az este. Hiába reggel 10-től este 6-ig tettük a dolgukat, és hatalmas élményt szereztünk a következő generációnak. Ki tudja, talán 10 év múlva ők lesznek a helyünkben, és tesznek valami maradandót és jót másokért…

vilagnap03_1.jpg

Nekem ez volt az első nagyobb szabású rendezvény, amin részt vettem, de a kellemes érzés, amikor tehetsz valamit másokért,remélem  mindvégig  velem marad. Persze  1 órakor a tűző napon szenvedtem egy kicsit, de utólag az sem tud levonni a jó tett értékéből. Nagyon tisztelem a Vöröskereszt munkatársait és önkénteseit, akik ezt csinálják nap-mint nap, már évek óta. Szerintem tartozunk nekik egy köszönömmel a sok jó programért és remek hangulatért.

További fényképeket a Magyar Vöröskereszt Budai Régió facebook oldalán adtunk közre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr274557018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása