Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Heti hírek

2012.07.06. 17:27 Adri1

Üdvözlünk a Heti Hírek rovatban. Szándékunk szerint heti rendszerességgel röviden összefoglaljuk a Nemzetközi Vöröskereszt Vörösféldhold Mozgalom néhány fontos eseményét, a teljesség igénye nélkül. A hivatkozások az IFRC és az ICRC oldalára mutatnak, ahol a teljes anyag olvasható. Az összefoglalót fordította: Farkas Adrienne.

BANGLADES – A múlt heti heves esőzéseket követő áradások és hatalmas földcsuszamlások 110 halálos áldozatot követeltek, és közel 300,000-en veszítették el otthonukat Banglades délkeleti részén. A Bangladesi Vörösfélhold Társaság önkéntesei részt vesznek a kutató és mentési műveletekben, elsősegélyt nyújtanak, élelmiszert és tiszta vizet osztanak a katasztrófa által érintetteknek. Amennyiben az esőzések továbbra sem szűnnek, nagy a valószínűsége, hogy a termőképtelenné váló rizsföldek és az élőjószág elvesztése súlyos károkat okoz a mezőgazdasági tevékenységből élő lakosságnak.

SZOMÁLIA – Egy évvel a szomáliai élelmezési válság súlyosra fordulása után, az ICRC továbbra is folytatja mind sürgősségi, mind hosszú távú segítségnyújtó tevékenységét. A Bizottság több programot működtet, amelyek egy-egy problémára igyekszik megoldást adni. Válság idején a sürgősségi segítségnyújtás mellett fontos, hogy az érintettek támogatást kapjanak ahhoz, hogy megélhetésüket tartósan biztosítsák: munkaeszközöket, vetőmagot, segítséget a mezőgazdasági infrastruktúra korszerűsítéséhez, mikrogazdasági programokhoz.

KENYA – Az ország észak-keleti részén a Kenyai Vöröskereszt Társaság munkatársai és önkéntesei elsők közt értek a helyszínre két, templomot ért szörnyű bombatámadás után.  A Kenyai Vöröskereszt a Dadaab-i menekülttáborból irányított a helyszínekre egy egészségügyi csapatot és egy további mentőkocsit. Kormányzati kérésre ezenkívül sebészeket, altatóorvosokat küldtek és biztosították az elfogyott vérkészlet pótlását.

NIGÉRIA – Az ICRC sebészi team-et küld azokba a kórházakba, ahol a földművelő és nomád közösségek között nemrégiben kirobbant harcok áldozatait ápolják. A Bizottság emellett támogatja a Nigériai Vöröskereszt erőfeszítéseit a közösségi elsősegélynyújtás kiterjesztésére. A Nigériai Vöröskereszt önkéntesei az ország egész területén jelen vannak, gyakran ők érkeznek elsőként a harcok során megsérült emberek ellátására és felkutatására.

 

FOTÓ: A Bangladesi Vörösfélhold önkéntesei kutató-mentő akcióban egy sárcsuszamlást követően (Bangladesi Vörösfélhold)

Szólj hozzá!

Címkék: heti hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr194633265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása