Világunk

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szerkesztett blog a világ humanitárius híreit igyekszik összegyűjteni. A blogban a Föld minden pontjáról érkező híradásokat és gondolatokat, eseményeket és fényképeket adunk közre.

Alapelveink

Emberiesség

Pártatlanság

Semlegesség

Függetlenség

Önkéntesség

Egység

Egyetemesség

Gyakori kifejezések

Mozgalom: a Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világ szintű családja. A mozgalom tagjai:

ICRC - Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága - főleg a fegyveres konfliktusok idején eljáró, Genfi központú testület.

IFRC - Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége - a Nemzeti Társaságok föderatív, koordináló szervezete, jelentős katasztrófa-elhárítási és segélyezési tevékenységgel.

Nemzeti Társaságok - a Föld 187 országában működő Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös kristály szervezek a helyi lakosok önkéntes munkájával valósítják meg a Mozgalom humanitárius küldetését.

Magyar Vöröskereszt - Magyarországon működő, országos szintű humanitárius szervezet, a Mozgalom magyar Nemzeti Társasága.

Pszichoszociális támogatás enyhíti a szíriai menekültek napi nehézségeit

2013.07.24. 10:58 mvkbp_onktszerv

írta: Viviane Tou’meh – Fordította: Tóth Zsolt                                

20130712-sarc-psp-main1.jpg

A közösségi menedékhely falain belül nők isszák a reggeli kávéjukat, a gyerekek játékokat készítenek, míg mások a földön ülve nézik a tévét.  Minden békésnek tűnik, ám ezen emberek közül sok vesztett el családtagot, kik félnek és aggódnak, néhányuk még erőszaknak is szemtanúja volt.

 

Damaszkusz egyik külvárosában, al-Madrasa-al-Muhdatha területén elhelyezkedő központ 60 családnak biztosít menedéket, ami azt jelenti, hogy összesen 375 férfi, nő és gyerek él egy helyen közösen. A legtöbb család a  Damaszkusz más külvárosaiból menekült ide.  Szinte mindenüket megosztják egymással, beleértve történetüket is. A legtöbb férfi viszont munka reményében elhagyta a központot.

 

A Szíriai Arab Vörös Félhold (SARC) a Dán Vöröskereszttel együttműködve nyújt az embereknek pszichoszociális támogatást ezen a menedékhelyen.  Látogatásunk elején egy 4 és 13 év közötti gyermekcsoporttal találkozunk, amint épp egy ilyen támogató programon belül hajókat építenek műanyag lemezekből. Mahmoud, az egyik kisfiú egyenesen rám és a fényképezőgépemre néz.

 

„El akarom vinni ezt a hölgyet a házamhoz és megmutatni neki, hogyan pusztították el,” válaszolja, mikor arról kérdezik hova szeretne menni a hajóval, amit az imént készített.

 

Az édesanyák közül néhányan elvesztették férjüket, némelyik a gyermeküket, míg mások erőszak szemtanúi voltak.

 

„Ezek az anyák egy bizonyos ürességérzetet tapasztalnak. Hirtelen abban a helyzetben találják magukat, hogy már nincs semmijük. Elszigetelve érzik magukat, félnek és aggódnak. Féltik gyermekeiket és nem tudják, mit hoz még a jövő,” mondja Waseem, a pszichoszociális támogató csapat vezetője.

 

„A mi pszichoszociális támogató programjainknak köszönhetően jelentős fejlődés és haladás jegyei mutatkoznak a központban.  Ittlétünk elején az emberek nem is akartak velünk beszélni, viszont most már egyenesen várják, hogy mikor látogatjuk meg őket. Ezeknek a támogató programoknak hála egy kis időre elfelejthetik a problémáikat és együtt megtapasztalhatják, hogy mégis milyen érzés  a nyugalom.”

 A zene mosolyt tud csalni a gyerekek arcára

Meglepetésünkre, egy a Vörös Félhold önkéntesei által vezetett, 13 és 18 év közötti lányokból álló zenekar is jelen van, ami nagy lelkesedéssel zenél  az embereknek.

 

Samer öt éve csatlakozott a Szíriai Arab Vörös Félholdhoz, mint önkéntes. Mindent maga mögött hagyva vezeti most a zenekart a menedékhelyen. Amíg ő a lanton játszik, addig a gyerekek vígan énekelnek körülötte.

 

„A humanitárius munkának szenteltem életem. Úgy tűnik, hogy a zene a legjobb módja, hogy segítsünk ezekeknek a gyerekeknek megbirkózni azokkal a problémákkal, amelyekkel nap, mint nap szembesülnek,” mondja Samer. A 13 éves Reem, egy a zenekarban zenélő lányok közül. Szüleivel és hét testvérével nyolc hónapja kellett elmenekülnie Damaszkusz egyik külvárosából. Annak ellenére, hogy annyi nehézségen átment, mégis vidámnak tűnik. „Itt akarok maradni a menedékhelyen. Itt boldog vagyok a barátaimmal. Minden nap van valami új dolog, amit tanulhatunk, vagy gyakorolhatunk. ” – mondja Reem.

 

„ A jelenben élek és nem akarok a jövőre gondolni. A legtöbbünk ugyanarról a környékről származik, de ott még nem is ismertük egymást.  A körülmények miatt kerültünk mind ide és most már erős barátság köt össze mindannyiunkat.”

 

Ellentétek bizony léteznek és nincs két egyforma gyermek: míg Mahmoud a lerombolt otthonán merengett, addig Reem békét vélt felfedezni a menedékhelyen formált barátságai által.

Képezzük magunkat, hogy többet tehessünk a rászorulókért

A Szíriai Arab Vörös Félhold partnereivel való együttműködésének köszönhetően összesen 33 mobil pszichoszociális támogató csoport dolgozik Szíria összes kormányzóságában.  Ezek közül tíz tanácsadói központ, négy pedig multidiszciplináris egység.

 

„A pszichoszociális támogató csoportokban fellelhető szakemberek hiánya és a menedékhelyek földrajzi elhelyezkedései azt eredményezi, hogy néhány esetben a rászorulót nem tudjuk beutalni sehova, hogy megkapja a szükséges pszichológiai kezelést,” mondja Hadeel, a Damaszkusz külvárosaiban tevékenykedő mobil csapat technikai koordinátora.

A szíriai, belföldi menekültek pszichoszociális szükségletei hatalmasak. Hogy ezeknek megfelelhessünk, a szíriai arab Vörös félhold biztosítja, hogy munkásai különböző képzéseken vegyenek részt. Az eddigi évben több általános, de kifejezetten anyák, gyerekek, pszichoszociális elsősegélyre és öngondoskodásra fókuszáló képzést is tartottak. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szíria világunk PSP

A bejegyzés trackback címe:

https://voroskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr535422711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása